Fındıklı Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Fındıklı Ziraat Odası > Haberler > DOĞU KARADENİZ'DE YERLİ TOHUM SEFERBERLİĞi

DOĞU KARADENİZ'DE YERLİ TOHUM SEFERBERLİĞi

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yerli tohum seferberliği başlattıklarını söyledi.

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yerli tohum seferberliği başlattıklarını söyledi. 

Özsoy, yaptığı açıklamada,  Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hayata geçirecekleri proje kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş yerel tohumları çoğaltıp yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade etti. 

Projenin Fındıklı ile kısıtlı olmayacağını vurgulayan Özsoy," Bu projenin mimarı bütün bölge çiftçileri olacak. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illeri ve tüm ilçelerimiz de dahil bütün bölgemizdeki çiftçilerimiz el birliği ile başkanlarımız ve odalarımızın aracılığı ile bu projeyi yapacağız. Bölgedeki tüm Ziraat odaları ve tarım kooperatifleri ile iletişim halinde olacağız.  Bölgede yerel tohumları toplayıp, daha sonra çoğaltıp bölgede çiftçilere sunacağız" dedi. 

YEREL TOHUM BANKASI OLUŞTURACAĞIZ 

Fındıklı'dan yerel tohumları toplamaya başladıklarını kaydeden Özsoy, şunları aktardı:

"Fındıklı Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, ziraat odamız, muhtarlarımız, delegelerimiz,öğrencilerimiz, velilerimiz ve çiftçilerimiz el ele verip köylerimizde faaliyete başladık. Dedelerimizin, ninelerimizin eskiden ektiği mısır, fasulye, salatalık, kabak, domates, biber, patlıcan gibi sebze çeşitlerini kaybolmasına izin vermeyeceğiz.  Fındıklı Ziraat Odası'nın seraları ve üretim bahçelerinde topladığımız tohumları ekerek çoğaltacağız ve küçük bir yerel tohum bankası oluşturacağız. Bunun için bütün bölge çiftçileri ile işbirliğine ihtiyacımız var. Bölgemizin iklimine, toprağına asırlardır uyum sağlamış en verimli tohumları bulup çoğaltacağız, atalarımızdan kalan miras ile tarım yapacağız." 

YEREL TOHUMLARLA TÜM BÖLGEYE HİZMET VERECEĞİZ

Oluşacak yerel tohum bankası Doğu Karadeniz Bölgesi'ne hizmet vereceklerini kaydeden Özsoy, "Bu sayede yeniden çok çeşitli yerel tohumları bulabileceğimiz bir tohum bankası olarak bütün bölgeye hizmet verecek bir merkez oluşturacağız. Sorunlarımızı ve sıkıntılarımızı yapacağımız büyük ortaklıklarla  çözebiliriz " dedi.

BU TOPRAKLARA HİZMET, VATANA HİZMETTİR.

Bu topraklara hizmetin, vatana hizmet olduğunu belirten Özsoy, "Bölgede tüm çiftçilerden ricamız, elinde her ne kadar çeşit yerel tohum varsa miktarı ne olursa olsun ziraat odaları aracılığı ile bizlere ulaştırmaları.  Bireysel olarakta,  Fındıklı Ziraat Odası Merkez Mahallesi Nahit Peker Sokak Viçe Apartmanı No:8 adresine karşı ödemeli kargo ile gönderebilir"dedi.