Fındıklı Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Fındıklı Ziraat Odası > Haberler > KİVİ ÜRETİCİLERİNE DESTEK PRİMİ

KİVİ ÜRETİCİLERİNE DESTEK PRİMİ

Fındıklı Ziraat Odası Başkanlığı, kaliteli kivi üretimini teşvik etmek amacıyla üyelerine destek primi ödedi.
 Fındıklı Ziraat Odası Başkanlığı, kaliteli kivi üretimini teşvik etmek amacıyla üyelerine destek primi ödedi. 

Türkiye genelinde ilk defa yapılan bu ödeme, üreticiler tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Bu uygulamanın yaygınlaşması ve sürekli olması halinde bölgede birinci sınıf kivi üretiminin yaygınlık kazanacağı ve bilinçli üretim yapanların emeklerinin karşılığını almış olacakları dile getirildi.
Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy konu hakkında yaptığı açıklamada,oda yönetimi olarak üyelerimizin ürettiği her türlü üründe kaliteli ürün, bilinçli üretim, kâr odaklı satış ve tüm üretim girdilerinin uygun fiyatlarla temin edilmesi gibi konularda büyük bir özveri ve yoğun bir tempoyla çalıştıklarını söyledi.
Sınırlı imkanlarımızla üreticilerimize yardımcı olabilmek için her fırsatı kolladıklarını belirten Özsoy, "Amatör bir ruhla profesyonel işler çıkarıyoruz. Tüm gayretimiz üreticilerimize destek olmak, üretimin her safhasında yanlarında bulunmak ve bölgemizde üretilen her ürünün geniş pazarlara ulaşması için kurumsal müşteriler bulmaktır"dedi.

-GÜZEL İŞLER BAŞARIYORUZ-

Üreticilerin gösterdiği teveccüh sayesinde temsil etme şerefine nail olduğu Ziraat Odası Başkanlığının omuzlarına bindirdiği yükün farkında olduğunu kaydeden Özsoy, "Sorumluluğum gereği her bir üreticimin sorunlarını yakından takip ediyor, çözüm odaklı olarak sorunların üzerine gidiyor, sınırlı imkanlara sahip olmamıza rağmen yönetim kurulum ve üretici arkadaşlarımla el ele, gönül gönüle vererek imkansızlıkları başarıyor, her geçen gün daha fazla yol alıyor, güzel işler başarıyoruz"dedi.

Bölgemiz iklimine uygun meyve türleri araştırarak alternatif üretim denemeleri yaptıklarını ifaden Özsoy, şunları aktardı:

"Özellikle bölgemizde var olan ama her geçen gün kaybolmaya yüz tutan endemik türlerin korunmasını, bu türlerin devamlılığının sağlanmasını, verimliliğinin artırılmasını çok önemsiyoruz. Başkanlık olarak fide ve fidan üretimi yapıyor, uygun fiyatlarla satıyoruz. Diğer taraftan ilçemize kazandırdığımız Başkanlık binasındaki işyerimizde üretimde ihtiyaç duyulan her türlü makine, ekipman ve üretim besleme ürünlerini uygun şartlarda halkımızın hizmetine sunuyoruz."

-KİVİ ÜRETİMİ SIKINTILI SÜREÇTE-

Bölgemizde kivi üretiminin sıkıntılı bir sürece girdiğini ve üreticilerimizin mağdur olduğunu vurgu yapan Özsoy,  daha önce 3 bin ton civarında kivi üretimi olurken farklı nedenlerle fidanların üreticiler tarafından söküldüğüne belirtti.

 Şu anda kivi üretimimiz bin ton civarına düştüğünü kaydeden Özsoy, "Durumdan görev çıkarmak, bu soruna bir çözüm üretmek  ve üreticilerimize destek vermek için neler yapabileceğimizi istişare ettik. En büyük sorunun pazarlama aşamasında yaşanan sıkıntılar olduğunu gördük. Kurumsal firmaların çalışma prensipleri gereği daha sorunsuz olduğu gerçeğinden hareketle arayışlara girdik. Yurt genelinde meyve alanında ticaret yapan kurumsal firmalarla temasa geçtik. Dostlarımızın önerisi ve yaptığımız araştırmalar sonucu Türkiye’nin en modern soğuk hava depolarından birine sahip, yurtiçi ve yurtdışı satışlar yapan, 12 bin ton kapasiteli soğuk hava depoları olan Saraylım Tarım firmasıyla görüştük.  Firma meyve alım prensipleri ve bölgemize uygulanabilirliği konularını tartıştık. Sonuçta hem üreticilerimizi koruyan hem de firma alım şartlarına uygunolan bir sözleşme üzerinde anlaştık.Bu durumu da pek çok üyemizle paylaştık" dedi.

-KİVİ ÜRETİCİLERİNE 250 KURUŞLUK DESTEK PRİMİ-

Tarım Kredi Kooperatifi tarafından belirlenen kivi alım fiyatları üzerinden vereceğimiz aracılık hizmetleri ve katkılardan dolayı kilogram başına 250 kuruş ilave fiyat istediklerini belirten Özsoy, "Bunu da her zaman üreticilerimizin hizmetinde olduğumuzu, kaliteli üretimi hedeflediğimizi hem de bilinçli üreticileri ödüllendirmek niyetiyle aldığımız bu 250 kuruş komisyon ücretinin tamamını “Destekleme Primi” olarak dağıtmaya karar verdik. Bu desteği de kaliteli, iyi ürün yetiştirmeyi başarabilen yani birinci sınıf kivi getirenlere vermeyi uygun bulduk. Böylelikle üçüncü sınıf kivinin para etmediğini, ikinci sınıf kivinin piyasa şartlarında satıldığını, birinci sınıf kivilerin ise daha fazla getirisi olduğunu üreticilerimiz görsün istedik. Kaliteli kivi üretimini teşvik ederek hem üreticilerimize hem de alıcılarımıza avantaj sağlamak yani geleceğe yatırım yapmayı hedefledik. “Kaliteli ürün her zaman müşterisini kendisi bulur, kalitesiz ürünün müşterisini ise sahibi bulur” prensibinden hareketle bölgemize daha fazla kurumsal firmaların gelmesini arzu ettik"dedi.

-AMAÇ 1.SINIF KİVİYİ YAYGINLAŞTIRMAK-

Birinci sınıf Kivinin yaygınlaştırılmasının amaçlandığını kaydeden Özsoy, şunları aktardı:
"2018 yılı itibariyle kaliteli üretim, kârlı satış ve sorunsuz ürün teslimini sağlamak, üreticilerimizin mağduriyetini en aza indirebilmek amacıyla yaptığımız sözleşme hem Oda olarak bizi hem de alıcı firmayı bağlamıştır. Firma meyve alım prensiplerine uygun olarak kivilerin 70-90 gr. Arası olanların ayrı, 90 gr üzeri olanların ayrı kasalarda tasnif edilmiş olarak getirilmesi istenmiştir. Kalite prensibi gereği üçüncü sınıf kivilere fiyat verilmemiştir. Herkesin birinci sınıf kivi üretimine odaklanması ve bunu yaygınlaştırılması düşünülmüştür. Sonuçta geçen yıl 60 ton ile başlayan kivi alım kapasitemiz bu sene 300 ton civarına yükselmiştir. Önümüzdeki yıllarda hedefimizi daha yukarılara çıkarmaya, üreticilerimizi memnuniyetini artırmaya, el emeği ve alın teri olan kivilerimiz için daha geniş bir pazarlama ve satış trendi yakalamaya kararlıyız."

-SERTİFİKALI KİVİ BEKLENEN İLGİYİ GÖRMÜYOR-

Sertifikalı organik kivi üretiminin ülke genelinde beklenen ilgiyi göremediği ve pazar imkanı bulamaması kivi üreticilerinin yaşadığı sorunlardan olduğunu belirten Özsoy, " Organik Kivi Üreticileri Birlik Başkanı ve muhtarlar ile ortak araştırmalarımız devam etmektedir. İnşallah kurumsal firmaların bölgemizde alım yapması, yurtdışı pazarlara bizleri ulaştırması ile bu sorunu da birlikte aşacağız. Organik kivi üretimi kadar bu ürünlerin özel ortamda taşınması, organik sertifikalı depolama şartlarının ağır olması, organik paketleme kutularının pahalı temin edilmesi gibi nedenler ülke genelinde organik alım ve satım yapan firma sayısını sınırlı tutmakta bu zor şartlar ise bizi doğrudan etkilemektedir"dedi.

-BİRLİK OLURSAK BÜYÜK İŞLER BAŞARIRIZ-

Önümüzdeki yıllarda üreticilerimizle birlikte heyecanımızı kaybetmeden el ele, gönül gönüle vererek ortak bir duruş sergileyebileceklerini ifade eden Özsoy, beraber yürüyebilirsek çok büyük işler başarabileceklerini söyledi. 
 Oda yönetimi olarak biz yorulacağız ama üreticilerinin kazanacağını vurgulayan Özsoy, şunları dile getirdi:
" Üretimle ilgili her bir sıkıntı sorun olmaktan çıkacaktır. Bu sene kivi alım sürecinde yaşadığımız ortam, üreticilerimizin memnuniyeti, şahsım adında Başkanlık yönetimime ait söylenen samimi ve güzel sözler bizleri hem memnun etmekte hem de geleceğimize ışık tutmaktadır. Üreticilerimizin bu memnuniyeti tüm yorgunluğumuzu almaktadır.Fındıklı’da yaptığımız çalışmalar herkesin malumudur. İlçemizin güzel insanları ve çalışkan üreticilerimiz her şeyin en iyisine layıktır. Sizlerin şahsıma ve yönetimime gösterdiği yakın ilgi ve desteğin hakkını vermeye, görevimizi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Sıkıntılara bir parça da olsa çözüm üretebilmek için alıcı firma ile yaptığımız kivi alım organizasyonunda şahsım ve odamızın maddi olarak bir kuruş getirisi olmamıştır. Şeffaf ve paylaşımcı bir yönetim anlayışına sahip olduğumuz için kazanacağımız komisyonun tamamı üreticilerimize yansıtılmıştır. Alıcı firma, yaptığımız bu başarılı organizasyondan memnun kalmıştır. Bu organizasyonda bizlere destek veren ve emeği geçen Zeki Ergenç, İbrahim Kazancı başta olmak üzere bizlere destek veren tüm üreticilerimize şahsım ve yönetimim adına teşekkür ediyorum.dedi.

KARADENİZ KİVİSİNİN AROMASI FARKLI

Saraylım Tarım firması adına konuşan emekli Öğretim Görevlisi Ali Ilıca ise, Çorum’da dinamik kontrol atmosferli depolarımız sayesinde yurt içi ve yurt dışı büyük zincir marketlere meyve tedarik yaptığını ifade ederek, "Türkiye genelinde farklı bölgelerden kivi alımı yapıyoruz. Karadeniz bölgesinde yetişen kivilerin aromasının farklı olduğunu biliyoruz. Ziraat Odası Başkanlığı aracılığı ile bu sene bölgeden kivi alımına karar verdik. Çok çalışkan, girişken, geleceği gören, heyecanlı, işini bilen ve Fındıklı’yı çok seven Mehmet Ali Başkanla karşılaştık. Sayesinde, organizasyonda hiç bir sorun yaşamadık. Karadeniz insanının samimiyeti, dürüstlüğü, güler yüzü ve tatlı şivesi ile yakından tanıştık. Güzel dostluklar edindik. Üreticilerimizin kivi üretiminde emeklerinin karşılığını alamadıklarına ve kivi fidanlarını niçin söktüklerine dair sitemli sözlerini dinledik. Bölgede kivi üretim miktarının düşmesine üzüldük. Organik kivilerin yurtdışı pazarlarına ulaştırılması konusunda neler yapılabileceğini konuştuk. Ama en önemlisi de Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy’un asil duruşu ve Zeki Ergenç’in dürüstlüğüne hayran kaldık. Kivi alımında verecekleri destek için ödeyeceğimiz kilogram başı 250 kuruşun tamamını üreticilere olduğu gibi dağıtmak istediklerini duyunca başta inanamadık. Ama Sayın Başkan’ın uygulamada bu sözünün arkasında durduğunu ve destek primi adı altında tamamının üreticilere yansıtıldığına şahit olduk. Türkiye genelinde elma, armut, ayva, nar gibi farklı tür meyve alımı yaptığımız hiç bir yerde böyle asil bir duruşla karşılaşmadık"dedi.

Fındıklı bölgesinde kivi alımı konusunda yaşanan genel bir sorun olarak bahçelerin ve üretim tonojlarının çok küçük olması olduğunu belirten Ilıca, "Çok sayıda üretici adına evrak düzenlenme zorunluluğunda kalınmasıdır. Arazinin dik, bahçelerin küçük olması bölgenin dezavantajıdır. Bu da kurumsal firmalar için hem maliyeti artırmakta hem de çok zaman kaybı yaşatmaktadır. Tarım Kredi Kooperatifi'nin alım yapması üreticilerin korunması ve fiyat istikrarı açısından son derece önemlidir.Firma olarak bölgede yetişen ürünlerdençeşit ve tonaj olarak  daha fazla alım yapmak istiyoruz. Bu sene organizasyondan çok memnun kaldık. Mehmet Ali Başkan burada olduğu sürece biz, her yıl gelmeyi isteriz. Başkanın bölge üreticileri için büyük bir şans olduğunu, sosyal faaliyetleri açısından da değer ifade ettiğini gördük. Başarılı geçen bu organizasyonun önümüzdeki yılda da aynı başarı ile tekrar etmesi halindeher yıl burada alım yapma konusunda firma Yönetim Kurulu olarak karar verdik."dedi.