Fındıklı Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Fındıklı Ziraat Odası > Haberler > FINDIKLI ZİRAAT ODASINDAN ÖZEL SEKTÖRE TEPKİ

FINDIKLI ZİRAAT ODASINDAN ÖZEL SEKTÖRE TEPKİ

ÇAYKUR tarafından randevu ve kontenjan uygulamasıyla bunu fırsat bilen özel sektör firmaları 2,32 lira olan yaş çay fiyatını 1,50 liraya almasına Fındıklı Ziraat Odası tepki gösterdi.
ÇAYKUR tarafından randevu ve kontenjan uygulamasıyla bunu fırsat bilen özel sektör firmaları 2,32 lira olan yaş çay fiyatını 1,50 liraya almasına Fındıklı Ziraat Odası tepki gösterdi.

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, yaptığı açıklamada, özel sektörün sömüren çay alım politikasını engellenmesinin çay üreticilerinin elinde olduğunu söyledi.

Açıklanan taban fiyatının ne kadar altında olursa olsun çayın toplamayın uyarısında bulunan Özsoy, "Çaykur’un dışında  çay satmazsak göreceksiniz ki  kampanyanın  açıldığında nasıl taban fiyatının üstünde  çay alındıysa yine  taban fiyatı ve belki daha  üzerinde  fiyatlara ürünümüzü satacağız"dedi.

Çaykur Genel Müdürü  Yusuf Ziya Alim ile görüştüğünü belirten Özsoy şunları aktardı:

"Genel müdürümüz mayıs ayı için verilen kotanın tamamının alınacağını garanti ediyor. Üreticilerin acele etmemesi gerektiğini ,özel sektörün fırsatçılık yapmasına ancak bu şekilde engel olabileceğini belirtti. Bu durumda bizlerin yapması gereken Çaykurdaki kotamızı doldurmaya,özel sektörün fiyatları  yükseldikten sonra azar azar çay satarak fırsatçılık yapmalarını engellemektir."


 Şu anda özel  sektör  1 lira 50 kuruşa yaş çağ aldığını kaydeden Özsoy, "Çaykurun  0,82 kuruş altında ürün almakta ve böyle devam ederse bu kayıp daha da büyüyecektir. 300 kg çay toplayan bir işçiye 150,00 tl ödüyorsak,300 kg çayda 0,82 kuruşdan 246,00 tl kaybımız oluyor. Yani özel sektöre topladığımız çayda bir işçiye 396,00 tl ödemiş oluyoruz.Bu sadece üreticimizin kaybı değil Fındıklı’nın ve yöremizin kaybıdır." dedi.

Birlikte hareket edildiği taktirde kazananın çay üreticisi olacağını sözlerine ekledi.